Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 11:17 - Светът е голям и Възмездие дебне отвсякъде
Автор: beast Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1392 Коментари: 3 Гласове:
2



     Пиша това по повод зачестилите напоследък оплаквания от мои близки приятели и приятелки от отношението на бг работодатели. Наслушах се на извращения от страна на некадърни и алчни до безбожие недоносчета, които се мислят за "големи".
     Това, че ТИМ е зад гърба ви или че си член на управляващата партия (ГЕРБ) в незнам си коя област на България, не ви дава право да се държите така с вашите работници и работнички. Не стига, че укривате данъци като осигурявате на минимална заплата, а останалите пари давате на ръка, ами и тези които давате едва ви се изтръгват от ръчичката. Бетер евреи сте станали. Отива някой да си вземе заплатата, а вашият отговор е - "Днес едва изкарахме за шампанското ми от ХХХХлв. (да четирицифрена сума), та ти твойта заплата искаш." За един ден изкарва въпросният 4-цифрена сума и я дава за шампанско. А заплатата е мизерната от 360 лв. За София това как ви се струва?? Да не се задавиш момче, че може да няма лекар наблизо. А ме съмнява служителите ти да ти помогнат в този момент. 
     Алчността граници няма. Ако не изкарате по 4-5000 лв на ден/месец, в зависимост от магазина и стоките в него, предупреждение за напускане. Абе ти що не вземеш да се гръмнеш бе евреино. Българина стотинките брои, той иска да изкарва като че ли оригинално армани продава. Що не вземеш да дойдеш ти да ги изкараш тия пари и ако успееш хората сами ще си дадат предизвестието за напускане. Ама не ви стиска. По-лесно е да даваш заповеди и да се правиш на шеф. Каква е тази грандомания от страна на българина да е ШЕФ и да дава ЗАПОВЕДИ. И който не го слуша, чао! Сякаш когато мама и тате са му дали парите или ги е намерил по "черния" начин и той е "преуспял" светът трябва да е в краката му. Ама светът е голям и ВЪЗМЕЗДИЕ дебне отвсякъде. Имайте го впредвид!


Тагове:   възмездие,   отвсякъде,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivasilev - Проблемът
08.06.2010 16:24
Предварително се извинявам ако някой се почувства засегнат.

Проблемът е много комплексен... от една страна така е при капитализма - като не ти харесва, намери си нещо друго - не са те оковали насила да работиш за цитираните 360 лева в цитираната София. И като не можеш да си намериш работа за повече - ами сори, явно наистина толкова можеш. От друга страна, границата на минималната работна заплата тук наистина е прекалено ниска - с една такава заплата дори оцеляването е предизвикателство, докато воденето на 'нормален' живот е напълно невъзможно.

Но да се върна на първата част от моята теза - българинът винаги е най-умният и най-работливият, но вечно е неоценен. И поради това той просто работи с нежелание ("За тези пари - толкова"), и единствената му мечтае е да стане шеф - ("Ако зависеше от мене..."). И когато стане шеф, той продължава с този манталитет - "Като знам навремето аз как работех, сега е същото, как да им давам повече пари"). И се получава един хубав затворен кръг, от който изхода е само отдолу - колкото и да ти плащат, работи възможно най-добре. И ако не ти оттърва заплащането - опитай на друго място. Ако и там е така, може би очакванията ти не отговарят на реалността. Но това е нещо, което българинът много рядко ще си признае, най-вече пред себе си - той никога не греши и проблемът никога не е в него.

А че има много работодатели - мошенници, спор няма!
цитирай
2. анонимен - Не е точно така
08.06.2010 16:30
Само ще те контрирам със следното: Човекът за когото говоря в поста си с тези 360 лв заплата има 2 магистратури по маркетинг завършени, а в София явно маркетингови специалисти бол, щом по-добра работа не може да си намери. Аман от безсмислени маркетингови глупости. Ти ако 2-3 и нагоре години работиш на една и съща заплата, а даваш всичко от себе и ти харесва работата, ама имаш 2 дребни на по 3-4 годинки да речем ще седиш ли на същата работа или няма да седиш?
цитирай
3. ivasilev - А какво прави там вече 3та година ...
09.06.2010 10:22
А какво прави там вече 3та година след като не е доволен? Като не ти оттърва - опитваш нещо друго с надеждата да е по-добре. Ако пак не стане - пак сменяш мястото. Ако няколко поредни пъти не се получава - може би бъркаш нещо ти самият, може би това не е подходящата сфера на дейност - аз примерно може много да искам да съм грънчар, но колко грънчари има общо в България? И колко мога да очаквам да получавам като грънчар?
Колкото до това, че други зависят от парите които изкарваш - ами намери си временно и друга работа - има адски много почасова работа, блъскаш на едното място от 8 до 6, после отиваш да правиш дюнери(примерно) до 12. Да, тежко е, но ако имаш нужда ще се справиш.

Пак с риск да съм груб - Ако човек е добър в работата си, за 3 години ще си е изградил достатъчно връзки в конкретната сферата на дейност за да не представлява проблем намирането на работа. А ако не си е изградил - определено нещо не е наред - не си върши работата добре или не умее да създава работни контакти (което е дори по-важно). Или просто не си търси работа достатъчно настоятелно - преглеждането на джобс.бг не се брои :)

Ще си позволя да направя едно предположение - това е първото работно място на човека и той/тя просто се притеснява да си отстоява правата, както и да го смени.

Поздрави,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: beast
Категория: Лични дневници
Прочетен: 46983
Постинги: 9
Коментари: 42
Гласове: 47
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031